OHAL Döneminde Yurt İçi ve Yurt Dışı Seyahatlerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ülkemizde 20 Temmuz 2016 tarihinde ilan edilen OHAL'in; seyahat engeli yaratıp yaratmadığı, dikkat etmeniz gereken noktalar ve bu durumun yurt içi/yurt dışı seyahat planlarınızı nasıl etkileyeceği konusunda kafanıza takılan ayrıntıların cevabını aşağıda bulabilirsiniz:
"21.07.2016 tarihinden itibaren üç ay boyunca ülke genelinde ilan edilen olağanüstü hal durumu, vatandaşların hak ve özgürlüklerine yönelik tehdide karşı devletin mücadele edebilmesi amacıyla güvenlik önlemlerini arttırması için anayasal hukuk kuralları çerçevesinde uygulanacak tedbirler paketidir.
Söz konusu önlemler paketi temel hak ve özgürlükleri kısıtlayıcı bir husus içermemektedir. Uygulanacak güvenlik önlemleri, Türk vatandaşlarının gündelik yaşamlarını, ülkemize seyahat edecek ziyaretçilerin seyahatlerini ve tatillerini hiçbir şekilde etkilemeyecek olup, uluslararası turizm hareketlerine ve havayolu trafiğine ilişkin herhangi bir engel teşkil etmemektedir.
Tüm destinasyonlarımızda misafirlerimizin tatillerini güvenli bir biçimde geçirebilmelerine ilişkin olumsuz bir durum söz konusu değildir."
OHAL Döneminde Yurt İçi Seyahatleri
- Kimliğinizi her daim yanınızda taşıyın. Üstte de belirttiğimiz gibi denetim ve kontrollerin sıklaştığı bu dönemde kimliğinizi yalnız tatile giderken değil, her an yanınızda bulundurmanız gerekli.
- Askeri birimler, emniyet birimleri, resmi daireler ve personellerinin yakınlarında fotoğraf ve film çekmemeye özen gösterin. Bu dönemde hassasiyet daha yüksek olabilir.
- Kontroller sebebiyle; havaalanları, otogarlar ve tren garlarında eskiye nazaran çok daha uzun kuyruklar oluşabilir. Bu nedenle yurt içi yolculuklarınızda en az 2-3 saat öncesinden seyahat edeceğiniz noktada bulunmaya özen gösterin
OHAL Döneminde Yurt Dışı Seyahatleri
Geçici bir süre için de olsa tüm kamu çalışanlarının, tüm kademelerdeki askeri personellerin, rektörler ve akademisyenlerin yurt dışına çıkışları kısıtlandı. Yurt dışına seyahat planı olanlar için uygulanan prosedürler aşağıdaki şekilde:
- Yeşil pasaport sahipleri için havaalanlarındaki denetim artırıldı. Aktif olarak görev yapan devlet memurlarının ve bu kişilerin yeşil pasaport sahibi olan tüm yakınlarının, bağlı oldukları kurumdan aldıkları yurt dışına çıkış izinlerini gösteren ıslak imzalı belgeyi yanlarında bulundurmaları gerekiyor. Yeşil pasaport sahibi emekliler ise vize ihlal bölümünde GBT denetiminden geçtikten sonra emeklilik belgelerini pasaport ve biletleri ile birlikte göstermeli.
- Havaalanlarında aksayan uçuşlar ve artırılan güvenlik kontrolleri sebebiyle en az 4-5 saat öncesinden havaalanında bulunmanız gerekiyor.
- Özel sektör çalışanları; kara-hava ve deniz sınırlarından çıkışlarda göstermek üzere, e-devlet hesaplarından kolayca ulaşabilecekleri 'SGK bildirim 4A Hizmet dökümü' belgesini yanlarında bulundurmalı.
- Bu dönemde bazı hava yolu şirketlerinin, belli ülkelere yapacakları uçuşları değiştirme ya da iptal etme ihtimalleri bulunuyor. Yolculuğunuz öncesinde mutlaka ilgili web sayfalarından ya da telefon numaralarından seyahatinizle ilgili gelişmeleri kontrol edin.
- Normal pasaportlu vatandaşlar çalıştıkları iş yerine ait bir belge ve seyahatleri için iş yerinden izin aldıklarına dair bir yazı bulundurmalı. İşverenlerin ise sahip oldukları iş yeri belgelerini yanlarında bulundurması gerekiyor.
- Yurt dışına çıkmak isteyen öğrenciler yanlarında öğrenci belgelerini bulundurmalı.
- Herhangi bir yerde çalışmayan vatandaşlar sigortasından yararlandığı yakınlarının sigorta dökümlerini; emekli ya da bağkura bağlı olanlar ise sigorta dökümlerini yanlarında bulunmaya özen göstermeli.
- Asker emeklilerinin GBT'si için ayrı bir bölüm bulunmakta olup, araştırma sonucunda herhangi bir sorun çıkmazsa uçuşlarına izin verilmekte.
- Nüfus cüzdanı gösterilerek girilen Gürcistan ve KKTC'ye gidecek vatandaşlar ise yukarıdaki evrakları yanında bulundurduğu sürece nüfus cüzdanları ile geçiş yapabilirler.